Köpguide för bänkskiva

Köpguide för bänkskiva

 

Att välja en ny bänkskiva för ditt kök eller badrum kan innebära en väldigt tidskrävande period. Du måste ha koll på följande faktorer; hållbarhet, kostnaden för materialet plus installation, liksom hur det kommer att harmonisera med ditt andra heminredning.

Kollar du runt på olika hemsidor om bänkskivor i sten, märker du snart att många testar dem genom att skiva, repa, brända och slå de olika bänkskivorna för att verkligen se vad de går för. Dessa tester avslöjar styrkor och svagheter mellan material, men inte så mycket mellan tillverkare. Av den anledningen är det viktigt att du själv håller dig till fyra kriterier när det kommer till bänkskivor: Fläckar, repor, skärning, och tolerans för värme och slag.

Det handlar om motvikt:

För att ta reda på fördelarna och nackdelarna med bänkskivorna du överväger, särskilt eftersom material kan vara jämförbara i pris, var noga med att gå efter denna guiden på ett praktiskt sätt.

Överväganden av material:

Idag har du fler val av bänkskivor än någonsin när det gäller material, färger och mönster. Vissa material som kompositsten, granit, keramik, marmor, kvartskomposit, och till och med rostfritt stål migrerar från köket till badrummet. Kom bara ihåg att badrumsbänkar ser mindre slitna ut än köksbänkar, men du bör fortfarande överväga material som är mer benägna att motstå fläckar och liknande.

Storlek på provmaterial:

Små provmaterial gör det svårt att visualisera hur materialet kommer att se ut i ditt kök. Därför kan det vara bra att testa med online designverktyg, innan du bestämmer dig för en bänskiva med 2 veckors leverans.

Ett företag som FMP Design kan genomföra installationen och mäta bänkskiva åt dig. Du bör även titta på materialet på nära håll och ta hem stora prover, även om du måste betala för dem. Om du funderar på sten, var extra noga på denna punkt: Färg och ådring kan variera mycket även inom en platta, så när du hittar en platta du älskar, reservera den.

Bänkskivor: Vad är din typ?
Granit har länge regerat som den populäraste bänkskivan men kvarts är ett material som har blivit än mer populärt idag. Den konstgjorda stenen erbjuder ett alltmer realistiskt utseende som efterliknar material som marmor, granit, betong och är lättare att underhålla än dessa material. Här är olika bänkskivamaterial att överväga.

Kvarts
Även känd som konstruerad sten, kvarts är en blandning av stenflis, hartser och pigment och är idealisk för områden som får gott om användning och som ska tåla mycket. Den kommer i en mängd levande färger och stilar som efterliknar sten.

Fördelar: Kvarts överlever ofta en handske av spill, heta krukor, knivar och allt detta med toppbetyg, och det behöver inte förseglas för fläckskydd. Materialet är vattentät så att den kan paras ihop med en undermonterad diskbänk.

Nackdelar: Vissa mönster kan verka onaturligt enhetliga, även om tillverkarna försöker med en mer slumpmässig version närmare natursten. Kanter och hörn kan lätt flärpas och endast ett proffs kan reparera dem. Rundade kanter hjälper.

Marmor
Vacker och klassisk, marmor har använts i europeiska kök i århundraden. För vissa är marmor det ända som de kan tänka sig, medans andra tycker det är alltför uttjatat.

Fördelar: Små revor och repor kan poleras ut.

Nackdelar: Marmor flagnar och repas lätt. Måste förseglas regelbundet för att skydda mot färgning. De flesta fläckar som uppstår på marmor kan torkas bort med vatten på förseglade prover, men hårt vatten lkan lämna efter sig ett permanent märke, även på förseglad sten.

Share this post