Marmorist töötasapinna hooldamine

Skötsel av bänkskivor i marmor

Skötsel av bänkskivor i marmor

 

Marmor är ett 100% naturligt material med unik färg och design. Bänkskivan tillverkas av marmor som har utvunnits ur marken. Bänkskivor i marmor förblir nya endast ifall de underhålls på rätt sätt och regelbundet.

Undvika och ta bort fläckar:

Marmor är väldigt poröst och absorberar vatten och kräver därför stor försiktighet och skydd för smuts.
Man ska undvika att använda frätande ämnen och kemikalier i närheten av bänkskivan. Man måste vara försiktig med vardagliga ämnen som te, kaffe och citrusfrukter.

Om fläckar uppstår ska man torka bort de direkt med vatten och hushållspapper eftersom att marmor är väldigt poröst och vätska absorberas i stenen. Vi rekommenderar att man torkar bort svårlösliga fläckar med speciella rengöringsmedel som är anpassade för produkter av marmor.

Undvika värmeskador och repor:

Marmor är mer poröst och mjukare än granit och därför repas bänkskivor i marmor ganska lätt.
För att bänkskivan ska hålla länge och bevara sitt vackra utseende är det viktigt att använda både skärbrädor och värmeskydd.

Långvarigt underhåll:

Bänkskivor i marmor är impregnerade med impregneringsmedel just för att vätska inte ska absorberas i stenen. Beroende på vilken sort av marmor används rekommenderas det att man utför impregnering med speciella medel som är anpassade för marmor.

Om marmorsten:

Marmor är en naturlig sten som har använts som ett värdefullt material i tusentals år. Man har tillverkat skulpturer, pelare, interiörer, trappor, bänkskivor m.fl. av den vackra och exklusiva stenen. Sorten som används mest är troligtvis Bianco Carrara som kommer från Italien och är väldigt populärt material för bänkskivor i kök och badrum i Sverige. I Estland är även dessa sorter väldigt populära: Nero Marquina, Dark Emperador, Crema Marfil och Verde Guatemala. I motsats till den allmänna åsikten om att marmor inte passar i köket har vi på FMP Design en annan åsikt. Marmor passar väldigt bra i kök men man måste tänka på att marmor är mjukare än t.e.x. granit och man ska inte använda sina vassa knivar på bänkskivan och inte heller slå på bänkskivan eller spilla vätskor som är syrliga eller färgstarka som t.e.x. vin och kaffe. Det är rimligt att använda en separat skärbräda och värmeskydd på bänkskivan samt tvätta bort alla fläckar på direkten med diskmedel och torka upp ytan med en mjuk trasa eller hushållspapper. Dessutom ska bänkskivor i marmor impregneras med ett speciellt medel som avvisar vätska.

Share this post