Millist töötasapinda valida

Kvarts, marmor eller granit? Vilken bänkskiva ska man välja?

Kvarts, marmor eller granit? Vilken bänkskiva ska man välja?

 

När man vill skapa ett personligt hem har naturlig sten, trägolv och dekorglas en väldigt stor roll i detta.
Heminredning samt skiftande och nya trender går hand i hand. Köket som är en stor investering i hemmet bör vara hållbart i längden. Det är viktigt att välja rätt bänkskivor till köket eftersom att en stor del av smutsen hamnar just på bänkskivan vilket betyder att bänkskivan måste vara slitstark och lätt att underhålla. Ett av de bästa alternativen för bänkskivan är just naturlig sten. Bänkskivor i sten är väldigt vackra men även hållbara, de tål värme och är samtidigt svåra att repa. Om du bestämmer dig för en bänkskiva i sten är det viktigt att du är medveten om olika stenars egenskaper och skillnader.

Granit:

Granit är en 100% naturlig sten med fin struktur som tack vare sina hygieniska egenskaper passar perfekt att användas som bänkskiva i köket. Bänkskivor i granit är slitstarka och tål även högre temperaturer än andra bänkskivor. Om du bestämmer dig för en bänkskiva i granit ska du komma ihåg att ljus granit är oftast något mer porös och kan missfärgas lättare än mörk granit.

Kvarts:

Kvartssten d.v.s. pressad granit är ett bra alternativ till naturliga material. Kvarts är ett material som framställs industriellt och ca 90% av dess sammansättning består av naturliga mineraler. Kvarts kan färgas genom att tillsätta harts och färgämnen. Kvartsstenens breda färgutbud gör det möjligt att skapa olika personliga kök. Kvarts är ett väldigt slitstarkt och hygieniskt material som tack vare industriell framställning nästan inte alls är porös. Med rätt underhåll förblir en bänkskiva i kvarts som ny i årtal. Det är viktigt att veta att jämfört med bänkskivor i granit är kvarts mindre värmebeständigt och kan spricka på grund av termisk chock. Därför rekommenderar vi starkt att du använder värmeskydd. Bänkskivor av kvarts är väldigt lätta att underhålla, vanligtvis räcker det med varmt vatten och tvål.

Marmor:

Marmor är en naturlig sten som har använts som ett värdefullt material i tusentals år. Man har tillverkat skulpturer, pelare, interiörer, trappor, bänkskivor m.fl. av den vackra och exklusiva stenen. Sorten som används mest är troligtvis Bianco Carrara som kommer från Italien och är ett väldigt populärt material för bänkskivor i kök och badrum i Sverige. I Estland är även dessa sorter väldigt populära: Nero Marquina, Dark Emperador, Crema Marfil och Verde Guatemala. I motsats till den allmänna åsikten om att marmor inte passar i köket har vi på FMP Design en annan åsikt. Man måste tänka på att marmor är mjukare än t.e.x. granit och man ska inte använda sina vassa knivar på bänkskivan och inte heller slå på bänkskivan eller spilla vätskor som är syrliga eller färgstarka som t.e.x. vin och kaffe. Det är rimligt att använda en separat skärbräda och ett värmeskydd på bänkskivan samt tvätta bort alla fläckar på direkten med diskmedel och torka ytan med en mjuk trasa eller hushållspapper. Dessutom ska bänkskivor i marmor impregneras med ett speciellt medel som avvisar vätska.

Sammanfattning:

Vi hoppas att vi har kunnat hjälpa dig att välja rätt bänkskiva för ditt framtida kök och om du har frågor kan du gärna kontakta vår utbildade personal!

Share this post